Barion Pixel A táplálkozástudomány alapjai – Integratív-Medicina

A táplálkozástudomány alapjai

A táplálkozás, az egészséges táplálkozás alapvető elveivel szembeni tudatlanság nagyban felelős napjaink társadalmának aggasztó testi és lelki tüneteiért. De ha megismerkedünk a táplálkozástudomány alapját jelentő 5 fő alapelvvel, ezek ismerete segít eligazodni a modern táplálkozási útvesztőben. Az 5 alapelv alkalmazása megállíthatja és visszafordíthatja az élettani funkciózavarokat és a testi károsodásokat egyaránt.

 

A modern élelmiszeripar hatása: “Mérgező táplálékkörnyezet” (Yale University)

Az elmúlt 50-60 évben többet változtak a nyugati társadalmak táplálkozási szokásai, mint az azt megelőző több ezer év alatt.

 

A vegyipar fejlődése alapjaiban változtatta meg a mezőgazdasági termelést. Azok a vívmányok, amelyek kezdetben áldásosnak tűntek a terméshozam növelése miatt, később megbosszulták magukat.

Az élelmiszeripar a nagyüzemi módszerekkel megtermelt alapanyagok további finomításával és manipulálásával olyan összetételű termékeket hozott létre, amelyek rendszeres fogyasztása alapjaiban károsítja a szervezet anyagcsere folyamatait. Egyszerűen nem azt “tankoljuk” a szervezetünkbe, amire azt “tervezték”. Ez hosszú távon az anyagcsere és az érrendszer tönkremenetelét eredményezi.

 

Már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, hogy a nyugati típusú társadalmakban a halálozások legalább 80%-a idő előtt, megelőzhető okok miatt következik be.

A felnövekvő, új nemzedék és a táplálkozástudomány

A mostani gyerekek generációja az első olyan nemzedék, aki rövidebb ideig fog élni és kevesebb ideig lesz egészséges, mint a szüleik. Az egyébként a felnőttkorra jellemző anyagcsere- és degeneratív betegségek (pld. csontritkulás, 2-es típusú cukorbetegség) már iskolás gyermekekben jelentkeznek. Nemhogy az egészséges táplálkozás alapelveire nem tanítjuk meg a gyermekeinket az iskolákban, hanem még az alapvető zöldségek neveit és fajtáit sem ismerik.

 

Egy felmérés kimutatta, hogy az iskolás gyermekek nagy része szerint a zöldség a hamburgerben lévő ketchup és a sült krumpli.

 

Ezen sajnos nincs okunk csodálkozni, hiszen a szülőkön túl az orvosok nagy többségének is hiányoznak az ismereteik az egészséges táplálkozás alapjairól, mivel az nem része az egyetemi képzésnek.

A helytelen táplálkozási szokások ugyanúgy öröklődnek, mint a gének: a szülőktől elsajátított és rögzült táplálkozási minták több generációt is testi nyomorba dönthetnek.

Európában legalább 80 millió gyermek elhízott, akik 70%-a túlsúlyos lesz felnőtt korában is, ennek minden negatív egészségügyi következményével, családi és társadalmi szinten egyaránt.

Az egyébként is túlterhelt és recsegő-ropogó egészségügyi ellátórendszer össze fog omlani ekkora terhelés alatt, miközben az európai GDP 15-20%-a az egészségügyi kiadásokra megy el. Ez az óriási kiadás nem az egészség helyreállítását, hanem a krónikusan beteg társadalom állapotának a fenntartását biztosítja.

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

Köszönjük feliratkozásod!

Hamarosan jelentkezünk a következő webinárium elérhetőségével a megadott email címen!

Doki Neve

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.