Barion Pixel A rák természetes ellensége: az édesburgonya – Integratív-Medicina

A rák természetes ellensége: az édesburgonya

Az édesburgonya egy egészséges étel. Bizonyos szempontból sokkal egészségesebb, mint a hétköznapi burgonya – például tartalmaz olyan természetes anyagokat, amik segítik a rák elleni harcot.

 

Az édesburgonya kincsei

Míg eredetileg mindkét fajta burgonya Amerikából ered, valójában alig van közük egymáshoz. A Solanum tuberosum a nadragulyafajták tagja, míg az édesebb Ipomoea batatas a hajnalkák családjának része. Különböznek továbbá a jamgyökértől, amely ugyanúgy gumófajta, azonban az afrikai és ázsiai változatok közül.

Az édesburgonya pompásabb színekkel rendelkezik, mint a hétköznapi burgonya: színe a halvány narancstól a piroson át a liláig változhat.. Egy egyszerű „szabály”: minél sötétebb a színe, annál több a tápanyagtartalma.

Sok rostot és vitamint tartalmaz; a kalcium, a kálium és a C-vitamin csak néhány a színes húsban megtalálható tápanyagok közül.

Továbbá gazdag béta-karotinban, illetve rengeteg fitokémiai anyag van benne – ezek olyan növényi alapú kémiai anyagok, amelyek segítenek a betegségek leküzdésében és biztosítják a szervezet egészséges működését.

 

 

Miért jó az édesburgonya a rák ellen?

A karotenoidok erős természetes antioxidánsok. Semlegesítik a reaktív oxigénfajokat mielőtt – oxidációs stressz útján – ártanának az egészséges sejteknek.

Antioxidáns hatásuk működik a rák ellen is. A rákos sejtek fejlődésének egyik kiváltó oka az oxidáció. Az oxidáció megállítása megelőzné a sejtes DNS-károsodást, ami az egészséges sejtekből tumorsejtet csinál.
A karotenoidok továbbá támogatják az immunrendszer egészséges működését. Az egészséges immunrendszer jobban képes elnyomni a rákot okozó faktorokat.

Az édesburgonya rengeteg ilyen anyagot tartalmaz. A karotenoidok sok fajtája rendelkezik a potenciállal, hogy felvegye a rákkal szembeni harcot. A béta-karotin egy másik példa: közismert, mint az A-vitamin fő forrása. Mint a többi karotenoid, a béta-karotin is erős antioxidáns hatásokkal bír.

A gumósokban található fehérjék nagy részét a sporamin teszi ki. Ellenáll az emésztésnek, de jó okkal. Ezenfelül rákellenes hatása miatt ismert. A sporamin gátolja a rákos sejtek növekedését és mozgását a testben. A karotenoidok mellett, az édesburgonya gazdagon tartalmaz növényi fehérjéket. A sporamin ezek béta-karotinja, a legegészségesebb és leghatásosabb.

 

Diabétesz ellen is kiváló

A fehérje beindítja az immunrendszert és azt a támadásra készteti. A béta-karotin gátolja a rákos sejtek növekedését, a sporamin pedig lassítja a sejtnövekedést és a -terjedést.

A sporamin még nehezebbé teszi a rákos sejtek számára, hogy eljussanak a test más részeibe. Nagy mennyiségben valóban csökkenti a rák elterjedésének idejét.

A karotenoidok és a sporamin ugyanazt a fajta rákot célozzák meg. A tápanyag a mellrákot, vastagbélrákot, leukémiát és nyelvrákot mind bizonyítottan befolyásolja.

Ha rákellenes hatása nem lenne elég, az édesburgonya sok más előnnyel is jár. Cukorbetegek ehetik a vércukorszint szinten tartásához. Az édességek iránti vágyat is enyhíti.

Mivel A-vitaminban gazdag, az édesburgonya tökéletes választás az egészséges látás támogatásához. Antioxidáns tulajdonsága megelőzi a gyulladásokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a diabétesszel és más betegségekkel.

Az egyik legjobb elkészítési módja a sütés. Tördeljük szét, mielőtt egy kis fahéjat, szerecsendiót és vajat teszünk hozzá.

 

Források:
NaturalHealth365.com
NCBI.NLM.NIH.gov
Brighteon.com

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

Köszönjük feliratkozásod!

Hamarosan jelentkezünk a következő webinárium elérhetőségével a megadott email címen!

Doki Neve

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.