Barion Pixel A transzzsírok egészségre gyakorolt hatásai – Integratív-Medicina

A transzzsírok egészségre gyakorolt hatásai

Azokon a területeken, ahol korlátozták a transzzsírok mennyiségét az ételekben, kevesebb embert utalnak kórházba szívroham és agyvérzés miatt. Telített zsírok, egyszeresen telítetlen zsírok, többszörösen telítetlen zsírok, transzzsírok… Elég nehéz néha a zsírokkal kapcsolatos szabályokat és ezek egészségügyi hatását fejben tartani. Létezik jó és rossz fajta zsír csakúgy, mint természetes és mesterséges zsír. Mindegyik fajtát elhagyni nem feltétlenül a legegészségesebb lehetőség. Egy biztos: a transzzsír rossz és minden áron elkerülendő.

 

Mik azok a transzzsírok?

Az Amerikai Szív Egyesület szerint a transzzsírok lehetnek mesterségesen előállítottak, természetesen pedig előfordulhatnak a tej- és hústermékekben. A mesterséges transzzsírokat egy ipari eljárás során hozzák létre, melyben hidrogént adnak hozzá növényi olajokhoz, hogy azok megszilárduljanak. A „hidrogénezett olaj” vagy „részlegesen hidrogénnel vegyített olaj” néven is ismert transzzsírok olcsók és hosszú ideig tartósak maradnak. Emiatt az ételgyártók és gyorséttermek, sütödék is kedvelik. Ezek a zsírok gyakran megtalálhatóak a pékárukban is.

A transzsírok étrendünkből való kiszűrésével csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának esélyét. New York államban néhány megye már betiltotta a transzzsírok az ételiparban való használatát, míg mások engedélyezték a további használatot. Egy nem régi kutatás a Yale Egyetem Orvosi Karáról és a Chicagói Orvostudományi Egyetemről, ami a JAMA Cardiology folyóiratban jelent meg, azt vizsgálta, hogy a transzzsírok betiltása hatással van-e a szív egészségre.

 

A transzzsírok veszélyei

Az American Public Health Association (Amerikai Közegészségi Egyesület – APHA) azt mondta az eredményekről:

A kutatók összehasonlították a végkifejleteket 2002-től 2013-ig a New York állam megyéiben élő emberek körében. Úgy találták, hogy három vagy több évnyi eltiltás után a helyi agyvérzés és szívroham miatti beutalások 6.2%-kal csökkentek.

Tehát bizonyítható, hogy közvetlen összefüggés van a transzzsírok kitiltása és a szívroham vagy agyvérzés miatti beutalások lecsökkent száma között. Dr. Eric Brandt, a kutatás szerzője, ösztöndíjas klinikai dolgozó a Yale Orvosi Egyetemen, ezt „lényeges csökkenésnek” nevezte, ami jótékony hatásokkal járhat a lakosság szívegészségére.

Tamar S. Polonsky kardiológus, a Chicagói Egyetem orvosi kutatócsoportjának tagja hozzátette, „az eredmények meggyőzőek, tekintve, hogy a kutatás csak a transzzsírok éttermi tilalmára fókuszált, ellenben egy teljes kitiltással, ami a boltban vásárolt termékekre is kihatna. Ha sikerül megfelelő korlátozásokat hozni a transzzsírokkal kapcsolatban, hosszú távon ennek világszerte hasznos hatásai lehetnek.”

Natural News már figyelmeztetett a transzzsírok veszélyeiről:

A zsiradék majdnem egyötöde transzzsír. Néhány margarinmárka majdnem egynegyede transzzsír. Amerikában az olaj, amiben a sült krumplit és a csirkét szokták készíteni, körülbelül 40%-ban transzzsír, ez a tartalma pedig folyamatosan nő amíg a sütőolaj melegszik. Amerikában a transzzsírok az elfogyasztott zsíroknak már a 7.5%-át is kiteszik. Évente ez majdnem két és fél kiló transzzsír.

Még az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) is reagált a transzzsírok veszélyeire. 2015-ben az FDA bejelentette, hogy a feldolgozott élelmiszer-gyártók 2018 júniusáig kötelesek kiszűrni minden transzzsír használatát. Ezeket a zsírokat a biztonságosnak feltüntetett anyagok listájáról (GRAS) is eltávolították.

 

Tudjon meg többet az Ön által elfogyasztott ételekről és arról, ahogyan befolyásolják egészségét a Food.news weboldalon.

 

Források:
TheNationsHealth.APHAPublications.org
HealthyForGood.Heart.org

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

Köszönjük feliratkozásod!

Hamarosan jelentkezünk a következő webinárium elérhetőségével a megadott email címen!

Doki Neve

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.