Immunerősítés: A 12 legjobb immunrendszer erősítő stratégia

Az immunrendszerünk egy komplex rendszer, ami megvéd minket a vírusoktól, baktériumoktól, parazitáktól és más kórokozóktól. Ez a komplex rendszer nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez és a túléléshez. Az optimális immunrendszer fenntartása mindenkor fontos az egészség érdekében. Jelenleg azonban, amikor szembe kell néznünk a COVID-19 járvánnyal, kezelni kell az influenza szezont és egy ilyen stresszes időszakot kell megélnünk, az immunrendszert támogató stratégiák – melyek segítik a testünket és képesek megelőzni a betegségeket – még inkább fontossá váltak. 

Ebből a cikkből még többet megtudhat az immunrendszerről és az kiegyensúlyozott immunválasz támogatásának jelentőségéről. Meg fogom osztani a 12 leghatásosabb erősítő stratégiám, amellyel megelőzhetőek a betegségek és melyek támogatják az egészséget.

Mi az immunrendszer?

A immunrendszer teljes mértékben nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez és a túléléshez. Az immunrendszerünk tart minket egészségesen és véd meg minket a vírusoktól, baktériumoktól, parazitáktól, gombáktól és más kórokozóktól.

Ha meg szeretnénk érteni az immunrendszerünket, képzeljük el a testünkön szétterjedő sejtek és szövetek hálózatát, mely magába foglalja a sejteket, szöveteket és szerveket. Az immunrendszerünk folyamatosan figyeli a behatolókat, támadásra és védelmezésre kész az úgynevezett immunválasznak köszönhetően. Ez a mi immunrendszerünk, a mi belső védelmi rendszerünk (1, 2, 3, 4).

Az immunrendszer részei

Az immunrendszer főszereplői a fehérvérsejtek vagy leukociták. Megtalálhatóak különböző nyirokszervekben, mint a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő és a nyirokcsomó. Az ér- és nyirokrendszeren keresztül keringenek a testünkben. Figyelik a kórokozókat, és amikor észlelnek egyet, sokszorozódnak és a többieket is arra serkentik, hogy tegyék ugyanezt.

Két féle leukocita van. A fagociták, vagyis a hízósejtek, a monociták, makrofágok és a neutrofilek, ezek felfalják a kórokozókat, elnyelik és lebontják őket. A limfociták felismerik a korábbi betolakodókat és megtámadják őket, amint megint megjelennek. A B-limfociták antitesteket állítanak elő, és értesítik a T-limfocitákat, a kórokozók megjelenésére. A T-limfociták elpusztítják a sérült sejteket és riasztják a többi leukocitát, hogy segítsenek (1, 2, 3, 4).

Az immunválasz folyamata

Az antigén bármilyen olyan anyag, ami betolakodónak számít. Ezek kiváltják az immunválaszt. Ide tartoznak a vírusok, baktériumok, gombák, mérgek vagy más idegen anyagok. Amikor a B limfociták vagy B-sejtek kiszúrnak egy antigént, antitesteket szabadítanak fel. Az antitestek az immunglobulin család részét képezik, olyan fehérjék, amelyek zárolni tudják az antigéneket.

Minden egyes antitest egy adott funkcióval rendelkezik, amely segíthet megvédeni egy adott antigéntől. Például másféle ellenanyagok kellenek egy közönséges megfázás ellen, mint az influenza vagy a tüdőgyulladás ellen. Az egyik probléma, amivel szembesülünk napjainkban az új koronavírus (COVID-19) kapcsán, az az, hogy mivel ez egy új vírus, nincsen ellenanyagunk. Az ellenanyagok hozzákapcsolódnak az antigénekhez és fagocitáknak nevezett sejtekként jelölik meg őket, hogy aztán elpusztítsák azokat.

A T-limfociták – más néven T-sejtek vagy Th-sejtek – segítik az immunválasz koordinálását. Kommunikálnak sejtekkel, vagyis arra késztetik a B-sejteket, hogy antitesteket és fagocitákat termeljenek az antigének elpusztításához. A gyilkos T-sejtek vagy a citotoxikus T-limfociták más sejtekkel ellen is harcba szállhatnak, de különösen fontosak a vírusok elleni küzdelemben és a vírus által megfertőzött sejtek elpusztításában (1, 2, 3, 4).

Az immunitás típusai

Ha a testünk egyszer létrehozott egy ellenanyagot, az a testünkben marad mindörökre. Ennek az elraktározásnak köszönhető, hogy nem tudjuk kétszer elkapni a bárányhimlőt, és ez segít a testünknek más fertőzések és betegségek elleni küzdelemben is. Az immunrendszer ezen védelmét hívjuk immunitásnak.

Az immunitásnak számos fajtája van:

  • Veleszületett immunitás: Ez az immunitás az, amivel megszületünk és ami lehetővé teszi a szervezetünk számára, hogy harcolni tudjon a kórokozók ellen, amíg az adaptív immunitás ki nem alakul.
  • Adaptív immunitás: Az immunitás ezen formáját szokták szerzett immunitásnak is nevezni. Ez az ellenanyagok könyvtára, melyet a testünk fejleszt ki azáltal, hogy egész életünkön keresztül kórokozóknak van kitéve és harcol ellenük.
  • Passzív immunitás: Ez az immunitás azon formája, amely magába foglalja a csecsemő védelmét a méhlepényen vagy az anyatejen keresztül, és egy bizonyos ideig kitart, hogy védelmezze a testet, amíg az nem képes megvédeni magát.
  • Védőoltás: A védőoltás antigéneknek és legyengített kórokozóknak teszi ki a testet, hogy ezzel megvédje a szervezetet bizonyos fertőzésektől és betegségektől a jövőben.

Az immunrendszer problémái

Az immunrendszer egy nagyon komplex rendszer, emiatt számos módon kitérhet az egyensúlyából vagy veszélyeztetetté válhat.

Immunhiány

Kialakulhat immunhiány, ami azt jelenti, hogy egy vagy több része az immunrendszernek nem tud megfelelően működni. Az immunhiánynak sokféle oka lehet, beleértve a születés óta fennálló vagy életkorból, elhízásból, alultápláltságból, fertőzésből, alkoholizmusból fakadó genetikai hibákat. Az AIDS a HIV-vírus fertőzéséből származó immunhiány egyik formája.

Autoimmunitás

Kialakulhat autoimmunitás vagy autoimmun állapot. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a szervezet sejtjeit, mert kórokozónak vagy veszélyeztett sejteknek hiszi őket. Az autoimmun állapotok közé tartozik a coelakia, a Hashimoto-betegség, a ízületi csúz, az 1-es típusú cukorbetegség és a lupus.

Túlérzékenység

A túlérzékenység azt jelenti, hogy az immunrendszer túlreagál valamit, és egészséges sejteket károsít meg. Ennek egyik példája az allergén okozta anafilaxiás sokk. Még akkor is, ha nincs semmilyen immunrendszeri problémánk, az egészségtelen életmód és étrend, a méreganyagok és a stressz gyengítheti immunrendszerünket, és ezzel veszélyeztetjük immunrendszerünk reakcióját, amitől sebezhetőbbekké válunk a betegségekkel szemben és nehezebben gyógyulunk ki belőlük.

 

A kiegyensúlyozott immunválasz támogatása

Az immunrendszerünk egy komplex létező, ami keményen dolgozik napról napra minden pillanatban, hogy megvédjen minket a fertőzésektől és a betegségektől. Amikor kibillen az egyensúlyából, el van nyomva, vagy túlstimulált, nem tud megfelelően működni.

A T-sejtek segítik az immunszabályozás koordinálását és megölik a veszélyeztetett sejteket. Azonban, a T-sejtek tevékenysége lecsökken az öregedés és a gyenge immunitás miatt, különösen idősebb embereknél. Ezért van az, hogy a légzőszervi fertőzések, az influenza és a tüdőgyulladás nagyobb kockázatot jelentenek és a halálozás legfőbb okai 65 év felettieknél. Az egészségtelen életstílus, vagyis a gyulladást okozó étrend, a sport hiánya, a dohányzás, az elégtelen alvás, a krónikus stressz és nem kielégítő higiénia, ezek szintén veszélyeztethetik az immunrendszert és hajlamosabbá tehetnek a megbetegedésre.

A kiegyensúlyozott immunválasz támogatása kritikus fontosságú az egészség és a jólét szempontjából. A jó hír az, hogy soha nem késő elkezdeni az étrend és az életmód megváltoztatását a megfelelő T-sejt funkció és az immunszabályozás támogatása érdekében (5, 6, 7, 8).

A 12 legjobb immunrendszer erősítő stratégia

Akármi is történik, az immunrendszerünk támogatása nagyon fontos. Azt szeretnénk, hogy a szervezetünk erős és egészséges legyen, így meg tud védeni a fertőzésektől és a betegségektől. Most, hogy szembe kell néznünk az új koronavírussal, vagyis a COVID-19 járvánnyal és egyúttal az influenza szezonnal is, mindeközben pedig bizonytalan időket élünk, az immuntámogatási stratégiák kiemelkedő fontosságúak az egészség védelméhez.

Légy hálás & pozitív

A krónikus stressz káros hatással lehet az immunrendszerre, fokozhatja a gyulladást és kiszolgáltatottabbá tehet a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben. Hálásnak lenni és a pozitívan gondolkodni fontosabb, mint valaha, hogy csökkentsük a stresszt és megvédjük az immunrendszerünk. Vezessünk napi rendszerességgel hálanaplót! Naponta többször szánjunk időt arra, hogy hálásak legyünk a jó dolgokért! Akár az időzítőt is beállíthatjuk a telefonon, hogy emlékeztessen a hálával telt pillanatok gyakorlására.

Vegyünk részt felemelő tevékenységekben, mint a tánc a nappaliban, játék a gyerekekkel, kisállatokkal, vígjátékok nézése, zenehallgatás vagy a kedvenc könyvünk olvasása! Mondjunk el egy imát vagy gyakoroljunk valamilyen spirituális tevékenységet, ami számunkra megfelelő! Ha segítségre van szükség a pozitív gondolkodás kialakítására, kérjünk segítséget egy tanácsadótól, terapeutától vagy életvezető tanácsadótól! Sokuk online is elérhető.

A megfelelő alvással az immunrendszer erősítéséért

Ha rendszeresen rosszul alszunk, az a stressz fokozódásához, gyulladásokhoz és alacsony immunitáshoz vezethet. Az alvás legyen elsődleges fontosságú! Győződjünk meg róla, hogy nagyjából ugyanabban az időben megyünk aludni és ébredünk fel minden nap, amivel támogatjuk a cirkadián ritmusunkat. Alakítsunk ki egy éjszakai rutint, ami segít relaxálni.

Kerüljük a elektronikus eszközöket, helyette próbáljuk ki a táblajátékokat, az olvasást, a relaxáló zenét, a keresztrejtvényt, kézműves dolgokat, a színezést, a meditációt vagy a naplóírást. Győződjünk meg róla, hogy a hálószobánk egy biztonságos menedék kényelmes ággyal, ágyneművel és párnákkal. 

Kerüljük a cukrot & feldolgozott ételeket

A cukor és a feldolgozott ételek rendkívül gyulladáskeltőek. A krónikus gyulladás gyenge immunműködéshez vezethet, mely növeli a fertőzések és betegségek kockázatát. 

Kerüljük a feldolgozott ételeket és a túl sok finomított cukrot, a finomított olajat, glutént, hagyományos tejterméket, mesterséges összetevőket, színezőket vagy adalékokat tartalmazó ételeket. Válasszunk ehelyett egy gyulladáscsökkentő étrendet, ami zöldekben, zöldségekben, gyümölcsökben, tiszta fehérjében és egészséges zsírokban gazdag.

Az időszakos böjt gyakorlása az immuntámogatás érdekében

Az időszakos böjt az a stratégia, ami magába foglal böjtöt (nem evést) egy meghatározott ideig, amit aztán a lakmározás időszaka követ (evés). Az időszakos böjt serkenti az autofágiát, a sejtek megújulását, az immunrendszer működését és a genetikai javulást. Csökkenti a gyulladást és a betegség kockázatát.  

Azt javaslom, hogy kezdjük az egyszerű böjttel, ami 12 óra böjtölés jelent – beleértve az éjszakai alvást is. Majd lassan növeljük a böjtölés idejét és fokozatosan érjük el az erőteljes böjtöt, vagyis a 16:8-as böjtöt, ami 16 órás böjt időszakot jelent. (11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19).

Immuntámogató ételek fogyasztása

Együnk immuntámogató, gyulladáscsökkentő és tápanyagban gazdag ételeket! Első sorban olyan organikus zöldeket, mint a mángold, a kelkáposzta, a spenót, és zöldségeket, például uborkát, zellert,  brokkolit, illetve gyógynövényeket és fűszereket, például kurkumát, gyömbért, bazsalikomot és mentát, aztán alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket, vagyis citromot, lime-ot, bogyókat, ezenkívül egészséges zsírokat, mint az avokádó-, kókuszdió- és extra szűz olívaolaj, és szabadtartású állattól származó vajat és gheet, plusz tiszta fehérjét, ami a szabadtartású marha húsa, szabadon tartott baromfi húsa és tojása, vadon fogott halak, vaddisznó, és erjesztett ételeket, mint a kimchi, káposzta, kefir, végül gyógygombát, ami például a reishi, a kínai hernyógomba és a lepketapló gomba.

Amikor csak lehetséges, együnk otthon főzött ételeket. A COVID-19 járvány miatt több időt töltünk otthon, ami egy nagyszerű alkalom lehet arra, hogy még többet főzzünk magunknak és a családunknak, illetve kipróbáljunk új recepteket, amik támogatják az immunrendszert. Az én recepttáram telis-tele van finom és immuntámogató lehetőségekkel, amit imádna Ön is, a családja is.

Friss levegő, napsütés és föld

A szabadban töltött időnek végtelen sok előnye van. A napon töltött idő növeli a D-vitamin szintet, ami fontos az optimális immunműködéshez. A napfény javíthat a hangulatunkon, csökkenti a stresszt, a depressziót és a szorongást. A friss levegő belélegzése tisztítja a tüdőt. Amikor állunk vagy sétálunk a sáron, füvön vagy homokon, össze tudunk kapcsolódni a földdel és ezáltal javíthatjuk a fizikai és mentális egészségünket (20, 21).

Tudom, hogy jelenleg a COVID-19 járvány ideje alatt a szabadtéren való tartózkodás korlátozott. Azonban amennyire csak tudunk, menjünk ki a kertbe, udvarra, erkélyre vagy a lakhelyünk melletti utcára! Nyissuk ki az ablakokat, hogy bejöjjön a friss levegő. Neveljünk növényeket, hogy a természet jelen legyen a lakásban is. Menjünk sétálni vagy kocogni az előírt távolságtartást betartva, hogy ezzel is lelkesítsük magunkat és erősítsük az immunrendszerünk ezekben az időkben is.

Rendszeres mozgás és sport

A rendszeres mozgás és sport különösen fontos az egészséges immunrendszer szempontjából. Erősíti a tüdő működését, a kardiovaszkuláris egészséget, a hangulatunkat és az energiaszintünket, mindeközben csökkenti a gyulladást és fejleszti a teherbírást és az izmokat. Győződjünk meg arról, hogy napi 20-30 percet minden nap sportoljunk!

Végezzünk vegyesen kardió gyakorlatokat, mint a gyaloglás, futást, kerékpározást vagy tánc, és erőnléti edzéseket is, mint a súlyemelés, CrossFit, TRX, pilates. A magas intenzitású intervallumos edzés (HIIT) mindkét edzéstípus előnyeit biztosítja (10).

Még akkor is, ha otthon kell maradnunk a COVID-19 krízis harc közepette, sok ingyenes edzés elérhető online, akár youtube-on, melyeket otthonról is lehet követni, vannak jóga, pilates, HIIT, Zumba, kettlebel, TRX, súlyemelő és más típusú edzések. Ügyeljünk arra, hogy egész nap aktívak maradjunk! Még ha otthon is kell lennünk, figyeljünk arra, hogy a nap folyamán legyen időnk nyújtani, végig csinálni egy jógasorozatot, sétálni a szobában, táncolni a kedvenc dalainkra, vagy ha lehetséges, kimenni egy rövid sétára vagy kertészkedni.

 

Elegendő víz & gyógyteák fogyasztása

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen az egészséges immunműködéshez. Azt javaslom, hogy legalább 8-10 pohár tiszta vizet igyunk meg egy nap! Ha sportol, időt tölt a napon, vagy valamilyen betegségből, fertőzésből gyógyul fel, vagy szomjasnak érzi magát, igyon többet! Hozzá lehet adni egy szelet lime-ot, hogy ízesebb legyen. Figyeljünk oda a testünk igényeire!

Ezen felül igyunk gyógyteákat is. Az echinacea, a gyömbér és a borsmenta elképesztően jól támogatják az immunrendszert (10).

A D-vitamin szint optimalizálása

A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges immunműködéshez. Noha a nap a legjobb barátunk a D-vitamin fokozásában, elég valószínű, hogy nem töltünk elegendő időt napfényen ahhoz, hogy kielégítsük az igényeinket. 

A D-vitaminban gazdag ételek a zsíros halak, a marhamáj és a tojássárgája. Ezek nyújtanak némi támogatást, de nem elegendőek a D-vitamin szint optimalizálásához. A D-vitamin szint növeléséhez vegyen be napi D3-K2 vitamint az immunrendszer támogatásához (22).

 

Probiotikumok és emésztőenzimek szedése

A belek és az immunrendszer egészsége összefügg. A bél mikrobiom egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez. Az emésztés támogatása érdekében szedjen D-Zyme-t. Ez egy erős emésztő enzim, ami jót tesz az emésztésnek, fokozza a tápanyagok felszívódását és elősegíti a laktóz és a poliszacharidok lebontását étkezéskor.

A mikrobiom egyensúlya és a probiotikus támogatás fontos, szedjen probiotikumokat az optimális bél- és immunrendszer érdekében (23, 24).

C-vitamin és cink az immunerősítésért

A C-vitamin és a cink elengedhetetlenek az egészséges immunrendszerhez. A C-vitaminban gazdag ételek a citrom, a lime, a narancs, a mandarin, a grépfrút, a guava, a szamóca, a papaya, az ananász, a kivi, az édes zöldpaprika, a brokkoli és a kelbimbó. 

A cinkben gazdag a spenót, a tökmag, a lazac és a szabadon tartott állatok tejterméke. (25, 26, 27, 28).

Infraszauna használata az immunerősítéshez

Az infraszaunák számtalan módon jó hatással vannak az egészségre. Támogatják a méregtelenítést, javítják az immunrendszert, csökkentik a stresszt és jót tesznek az energiaáramlásnak. (29, 30, 31, 32).

Plusz egy stratégia: 3 napos böjt vagy részleges böjt

Ha éppen nem érezzük jól magunkat, vagy egyszerűen szeretnénk felturbózni az immunrendszerünk, a 3 napos böjtöt vagy a részleges böjtöt tanácsolom. A 3 napos vízböjtöt csak akkor javaslom, ha már van tapasztalata hosszabb időszakos böjttel és jól ment.

Ha még nincs felkészülve fizikailag vagy mentálisan a 3 napos böjtre, a részleges böjt egy remek alternatíva. Csinálhat egy 3 napos zöldlé vagy csontleves böjtöt. Győződjön meg róla, hogy a böjt után követi az immunizáló, tápanyagban gazdag étrendet és az immunrendszert támogató életmód stratégiákat. (33)

Záró gondolatok a társadalom immunrendszerének helyrehozásáról

Mivel jelenleg meg kell küzdenünk a COVID-19 járvánnyal, kezelni kell az influenzaszezont, és ezt a stresszes időszakot kell megélnünk, az immunrendszer támogatási stratégiák fontosabbak mint valaha. Ezt tudjuk, vagy legalább sejtjük. 

Tovább megyek. Ahogyan a testünk sejtekből áll, ugyanúgy a társadalom is sejtekből – belőlünk – emberekből áll. Szükség van arra, hogy minél több erős immunsejtje legyen a társadalomnak. Szükség van Önre! A tudatosságára. A megfelelő gondolkodásmódjára. A felkészültségére. Az életéből, létállapotából  sugárzó pozitív energiára amely ( meggyőződésem hogy egyedüli megoldásként ) képes valóban gyógyítani az egyre betegebb világunkat. 

Azt a világot, melyben a gyermekeink kényszerülnek élni, felnőni, családot alapítani. Amit mi, felnőttek tettünk ilyenné, és nekünk is kell helyrehozni amit még lehet. 

Gondolkozott már azon, hogy a XX. században miért éltek tovább az emberek mint ma? (Ha a gyermekágyi halandóságot leszámítjuk.) 

Valamit nagyon másképp csináltak. Nyilván többet mozogtak, több zöldséget, gyümölcsöt ettek, több tengeri élőlényt, halfélét fogyasztottak.  Tudatosabbak voltak? Talán. 

Mindenesetre rá voltak kényszerítve arra, hogy felelősséget vállaljanak önmaguk, családjuk és környezetük egészségéért. 

Hiszen az egészségügyi támogatások, gyógyszerek, klinikák orvosok töredéke sem állt a rendelkezésükre, mint manapság. 

Más helyzetben, más körülmények között élünk. A feldolgozott élelmiszerek, az ipari haszonállat tenyésztés, a mérgező környezet, a fokozott stressz, a helytelen, mozgáshiányos életmód mind egy-egy tucat koporsószög. 

Tudatlanul sodródtunk bele az egészségügyi krízisekbe. Az életvitelünk 5-10 év alatt már gyakran gyermekkortól kezdve kitermelni azokat a krónikus gyulladásokat, melyek különböző betegségeket okozva (ételallergiák, ételintoleranciák, cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, szív érrendszeri betegségek és sorolhatnánk még… ) árnyékba borítják életünket, boldogságunkat, örömeinket. Lelkünk derűjét. 

A fiatal felnőttek egyre gyakrabban találják magukat abban a drámai helyzetben, hogy betegesek a szüleik, és betegesek a gyermekeik. Nekik pedig kimondhatatlan terhekkel kell helytállni, segíteni. 

Ennek nem kell így lennie. Most a döntés, az Ön kezében van. 

Megkapja a szükséges segítséget a változtatásra. 

Közel 50 hazai és nemzetközi orvos, szakértő tanácsadó évtizedes tudását adjuk oda önnek! Az Integratív Medicina online kurzusai, webináriumai segítenek felkészülni a változtatásra. Megkap minden szükséges tudást, tapasztalatot, tanácsot és konkrét megoldást arra, hogyan őrizheti meg vagy állíthatja helyre az egészségét. 

Szeretnénk Önnek segíteni. 

Miért? Mert tudjuk, közel van az a nap, amikor Önhöz fognak fordulni segítségért. Gyermekeknek, családtagoknak, barátoknak, munkatársaknak lesz szükségük arra a tudásra amit most szeretnénk Önnek átadni.
Az oktatási programunk jelentős része ingyenes. 122 videó, 6 témakör, 19 kurzus heti webináriumok mind INGYENESEN elérhető! Engedje hogy segítsünk, hogy Ön is segíthessen! 

ITT tud regisztrálni, és már kezdheti is a tájékozódást, tanulást! 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. 

Még egy fontos dolog: 

A közösség. Hallgatói közösségünk más,mint amiket eddig megszokhatott. Összetartás, öröm, egymás támogatása, tapasztalatok megosztása. Közös tanulás, beszélgetések. Kvízjátékok, versenyek. Azt kell mondjam, hogy a tudáson túl a legnagyobb érték amit szeretnénk Önnel megosztani.
Miért a legnagyobb érték? Mert ha baj, krízis, gond van csak egymásra számíthatunk. A világunk nem olyan irányba megy, ami továbbra is támogatja a magányos hősök útját. Aki egyedül marad, eltörik. Csatlakozzon hozzánk! 

Források:
1. The immune system. Johns Hopkins Medicine. Link
2. How does the immune system work. NCBI. Link
3. Understanding the immune system: How it works. Science Education. Link
4. Overview of the immune system. National Insitute of Allergy and Infectious Disease. Link 
5. Kaminogawa S, Nanno M. Modulation of Immune Functions by Foods. Evid Based Complement Alternat Med. 2004 Dec;1(3):241-250. doi: 10.1093/ecam/neh042. Epub 2004 Oct 6. PMID: 15841257
6. Salam N, Rane S, Das R, Faulkner M, Gund R, Kandpal U, Lewis V, Mattoo H, Prabhu S, Ranganathan V, Durdik J, George A, Rath S, Bal V. T cell ageing: effects of age on development, survival & function. Indian J Med Res. 2013 Nov;138(5):595-608. PMID: 24434315
7. How to boost your immune system. Harvard Health Publishing. Link 
8. Trends in causes of death among the elderly. Centers for Disease Control and Prevention. Link
9. How sleep affacts immunity. Sleep Foundation. Link
10. Immune system boosters and busters. WebMD. Link
11. Sanchez A, Reeser JL, Lau HS, et al. Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis. Am J Clin Nutr. 1973;26(11):1180-4. PMID: 4748178
12. Godínez-victoria M, Campos-rodriguez R, Rivera-aguilar V, et al. Intermittent fasting promotes bacterial clearance and intestinal IgA production in Salmonella typhimurium-infected mice. Scand J Immunol. 2014;79(5):315-24. PMID: 24612255
13. Alirezaei, M., Kemball, C. C., Flynn, C. T., Wood, M. R., Whitton, J. L., & Kiosses, W. B. (2010). Short-term fasting induces profound neuronal autophagy. Autophagy, 6(6), 702–710. PMID: 20534972
14. Collier, R. (2013). Intermittent fasting: the next big weight loss fad. CMAJ : Canadian Medical Association Journal, 185(8), E321–E322. http://doi.org/10.1503/cmaj.109-4437
15. Amigo, I., & Kowaltowski, A. J. (2014). Dietary restriction in cerebral bioenergetics and redox state. Redox Biology, 2, 296–304. http://doi.org/10.1016/j.redox.2013.12.021
16. Martin, B., Mattson, M. P., & Maudsley, S. (2006). Caloric restriction and intermittent fasting: Two potential diets for successful brain aging. Ageing Research Reviews, 5(3), 332–353. http://doi.org/10.1016/j.arr.2006.04.002
17. Marinac, C. R., Sears, D. D., Natarajan, L., Gallo, L. C., Breen, C. I., & Patterson, R. E. (2015). Frequency and Circadian Timing of Eating May Influence Biomarkers of Inflammation and Insulin Resistance Associated with Breast Cancer Risk. PLoS ONE, 10(8), e0136240. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0136240
18. Patterson, R. E., Laughlin, G. A., Sears, D. D., LaCroix, A. Z., Marinac, C., Gallo, L. C., … Villaseñor, A. (2015). INTERMITTENT FASTING AND HUMAN METABOLIC HEALTH. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(8), 1203–1212. http://doi.org/10.1016/j.jand.2015.02.018
19. Rothschild J, Hoddy KK, Jambazian P, Varady KA. Time-restricted feeding and risk of metabolic disease: a review of human and animal studies. Nutr Rev. 2014;72(5):308-18. PMID: 24739093
20. Cold Weather Outdoor Play Boosts Immune System! Pennsylvania University of Health. Link
21. Health benefits of grounding. Link
22. Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011 Aug;59(6):881-6. doi: 10.2310/JIM.0b013e31821b8755. PMID: 21527855
23. Yan F, Polk DB. Probiotics and immune health. Curr Opin Gastroenterol. 2011 Oct;27(6):496-501. doi: 10.1097/MOG.0b013e32834baa4d. PMID: 21897224
24. Fields H. The Gut: Where Bacteria and Immune System Meet. Johns Hopkins medicine. Link
25. Hemilä H, Louhiala P. Vitamin C may affect lung infections. J R Soc Med. 2007 Nov;100(11):495-8. doi: 10.1177/014107680710001109. PMID: 18048704
26. What are the best foods for vitamin C? Medical News Today. Link
27. Caulfield LA, and Black RE. Zinc Deficiency Link
28. Prasad AS, et al. Zinc in cancer prevention. Nutr Cancer. 2009; 61(6): 879-87. PMID: 20155630
29. Hannuksela ML, Ellahham S. Benefits and risks of sauna bathing. Am J Med. 2001 Feb 1;110(2):118-26. PMID: 11165553
30. Oosterveld FG, Rasker JJ, Floors M, Landkroon R, van Rennes B, Zwijnenberg J, van de Laar MA, Koel GJ. Infrared sauna in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. A pilot study showing good tolerance, short-term improvement of pain and stiffness, and a trend towards long-term beneficial effects. Clin Rheumatol. 2009 Jan;28(1):29-34. PMID: 18685882
31. Vatansever F, Hamblin MR. Far infrared radiation (FIR): its biological effects and medical applications. Photonics & lasers in medicine. 2012;4:255-266.
 32. Crinnion WJ. Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant- induced and other chronic health problems. Altern Med Rev. 2011 Sep;16(3):215-25. PMID: 21951023
33. Fasting for 72 hours can reset the entire immune system. The Source. Link